NIKE NEIGHBORHOOD PACK

Nike Neighborhood

Met de Nike Neighbourhood Pack brengt Nike een ode aan de plek waar het allemaal begon. Kun jij je het voetbalveld en de buurt nog herinneren waar jij in je jeugd vele fanatieke potjes voetbal gespeeld hebt met jouw vrienden en de gehele buurt?

Mercurial Superfly & Vapor

Phantom Venom en de Phantom Vision

Tiempo Legend

Nostalgische vibes, terug naar jouw favoriete jeugdsportvelden

Het voetbalveld of het voetbalplein bij jouw in de buurt is zeer waarschijnlijk ook de locatie waar jij in jouw tienerjaren hebt mogen genieten van het voetbalspel. De plek waar je jouw talent voor het voetbal hebt kunnen ontwikkelen en in de praktijk hebt kunnen toepassen. De trucjes van jouw voetbal idolen die je op TV zag kon je hier voor het eerst uitproberen. 

Niet alleen de naam van deze Neighbourhood Pack straalt nostalgische vibes uit, Nike heeft meer specifieke details in de designs verwerkt met een knipoog naar de populairste voetbal neighborhoods in Europa. Hieronder zullen we de bijzonderheden van de specifieke modellen in deze release beschrijven en de eerder besproken referenties van nike naar de populaire voetbal buurten onthullen.

De Metallic grijze Neighborhood Mercurials

De grijze metallic kleur in deze release wordt ook wel de Metallic Bomber Grey edition genoemd. Beide Mercurials zijn meegenomen in deze nieuwe Pack van het Swoosh merk.

Bij de Superfly 7 Elite wordt de grijze kleur gecombineerd met enkele rode strepen die op dit model zijn aangebracht. De meest prominente rode streep loopt schuin over het uppergedeelte van de schoen. De grijze DF Collar heeft een paar kleine verbeteringen doorgemaakt om de pasvorm te verbeteren. De dunne veters waar je nauwelijks iets van merkt zijn zoals altijd zeer subtiel in het design verwerkt. Het zilvergrijze noppensysteem met een touch van rozerood kleurige noppen. De Vapor 13 Elite Neighborhood editie is qua design vrijwel identiek aan de Superfly met als enige onderscheidende factor, geen Dynamic Fit Collar.

Het Swoosh logo in deze editie heeft een breuk in het midden en wordt mede daardoor door vele journalisten de ‘Zap Swoosh’ of ‘ZigZag Swoosh’ genoemd. Welke omschrijving vind jij beter passen?
In de rode vegen en het grijze design is een soort pixelachtig micropatroon verwerkt. Deze patronen zijn in alle materialen toegepast zoals de NikeSkin en de ACC technologie.

Beide Neighborhood Mercurials hebben grotendeels dezelfde technologische implementaties als eerdere releases van deze Superfly en Vapor generaties, respectievelijk de 7e en 13e generatie.

Op de binnenzool is een globe getekend. Deze wereldbol is afgebeeld met de roze achtergrond en wordt aangevuld met het Nike logo. Daarnaast zijn aansluitend op de wereldbol in verschillende talen de volgende teksten beschreven, Nike Soccer in het Engels, Nike Futebol in het Braziliaans/Portugees, Nike Voetbal in het Nederlands, Nike Football, Nike Fussball in het Duits en als laatste maar niet de minste Nike Calcio in het Italiaans.

Het verschilt per shop of je de naam van deze Pack in de Amerikaanse of Britse schrijfwijze zult tegenkomen. In de Amerikaanse spelling wordt Neighborhood gebruikt en de Britse spelling hanteert de variant Neighbourhood.

Welke Phantoms ga jij rocken in jouw buurt?

In tegenstelling tot de mercurials uit deze pack zijn de beide Phantoms niet alleen op het gebied van design, maar ook de patronen, de kleuren en de vorm van de schoenen enorm onderscheidend van elkaar.

Bij de Venom is de bliksem Swoosh niet alleen anders gepositioneerd dan bij de Vision maar heeft deze ook een hele andere stijl. Hier zijn extra gekleurde buitenlijnen aangebracht in dezelfde kleurstijl als de binnenzool. Bij de VSN uitvoering worden de veters in zijn geheel bedekt door de sleeve en bij de VNM slechts voor de helft. Daarnaast is het vetersysteem bij de Venom asymmetrisch gepositioneerd en verwerkt in dit model. Het onderste gedeelte van de veters is bedekt met sleeve van stretchmateriaal daar waar de Vision vanaf de voorvoet overloopt in het flyknit materiaal.

De tiempo Neighborhood en de populairste voetbalbuurten in Europa

De rode veeg is bij deze tiempo wat subtieler en het zwarte nike logo met ribbels is vergelijkbaar met de Phantom Venom ook hier in dezelfde stijl omlijnd. De kenmerkende en iets uitstekende tong en vrijwel het gehele bovenwerk is bedekt met het diamanten patroon. Deze tijdloze Tiempo wordt versterkt met de overvloed aan technieken en hoogwaardige materialen zoals de lichtgewicht hyperstabilityzool en de NikeGrip technologie die bij de hiel en de enkel is toegepast. Het noppensysteem is vergelijkbaar met de Superfly 7 uit deze Neighbourhood Pack.
Bij de elite editie is het Tiempo logo schuin gepositioneerd en hier zijn de internationale postcodes naast het logo een van de meest opvallende details aan de achterkant van de schoen. Bij de Academy die iets goedkoper is loopt de Swoosh op een unieke wijze helemaal door van de zijkant tot de achterkant van de schoen.

Persoonlijk vinden wij de donkergrijze tiempo Academy en Pro uitvoeringen die goedkoper zijn mooier vergeleken met de Elite FG en de Elite Kunstgras Pro edities waar voor een lichtgrijze en iets meer glimmende grijze kleur is gekozen. Behalve deze kleurverschillen is het verticaal gepositioneerde Tiempo logo hier een stuk mooier in combinatie met de wijze waarop het Swoosh logo doorloopt naar de achterkant. Wat wij wel jammer vinden is dat bij deze Academy en Pro uitvoeringen geen gebroken lightning Swoosh geïmplementeerd is. Smaken verschillen natuurlijk en beide uitvoeringen hebben zo hun eigen unieke voor- en nadelen.

De onthulling van de postcode locaties uit de designs

Volgens verscheidene bronnen onthullen de cijfers de postcodes en de geboorteplaatsen van enkele legendarische nike voetbaliconen. Wij hebben deze link helaas niet kunnen leggen met specifieke voetballers. Wellicht dat het merk hier verder op in was gegaan met haar marketingcampagnes als de Copa America en het EK-toernooi dit jaar wel plaats had gevonden.

Wat wij wel hebben kunnen achterhalen is dat de cijfers en codes op de Neighborhood Pack voorkomen te maken hebben met enkele voetbal hotspots van buurten in Europa en (Zuid)-Amerika. Met andere woorden locaties, pleinen en buurten waar veel gevoetbald wordt. Je zou het in eerste instantie niet zeggen als je de schoen ziet maar de cijfers refereren aan verschillende postcodes van eerdergenoemde hotspots in de wereld. 

Wij hebben 10 postcodes van 10 steden weten te ontcijferen uit de designs van deze neighborhood voetbalschoenen. Deze zip- of postcodes konden we herleiden naar pleinen en voetbalvelden in buurten van enkele wereldsteden waar dit jaar normaliter het EK-toernooi en de Copa America plaats zou vinden.
Hieronder zullen we deze populaire voetbalbuurten beschrijven en nader toelichten.

De Europese voetbalhotspots en de Nike Neighborhood Pack

We beginnen met de Europese wijken die door middel van postcodes in het design van de Nike Neighbourhood schoenen verwerkt zijn.

93140 Bondy in Parijs

De wijk Bondy is een van de buitenwijken in het Noordoosten van Parijs die in het Frans ook wel banlieues genoemd worden. Bondy ligt ten oosten van Bobigny en ten noorden t.o.v. Rosny-Sous-Bois gepositioneerd en is gemakkelijk te bereiken voor jongeren. Deze spot wordt gezien als een van de belangrijkste locaties voor de jeugd om te kunnen voetballen in de wijk bondy. Deze locatie is op de schoen aangeduid met de postcode, 93140. De straat die naar voren komt als je op de postcode zoekt is, Rue Gaston Defferre.

08001 in Barcelona, Spanje

Het plein Plaça de Josep Maria Folch i Torres in Barcelona. Een van de levendige wijken in Barca, nabij de kust en de Balearische zee. Deze locatie of wijk vind je als je in google maps de postcode 08001 intoetst.

28012 in Madrid, Spanje

De kleurrijke en multi-culturele Spaanse wijk, Lavapiés in Madrid met de postcode 28012. Op de pleinen van Madrid waar in de avonduren altijd wordt gevoetbald, bijvoorbeeld bij Plaza de Lavapiés in het centrum.

W12 0DF en SE15 in Londen

De eerste Londense postcode die wij tegenkwamen is SE15 waarmee je in Londen uitkomt in de wijk Peckham ten zuiden van de rivier de Theems. De tweede postcode in London is W12 0DF refereert naar de levendige wijk in West Londen bij de Wormwood Scrubs.

Via Veglia 20159 in Milaan en Badstrasse in Berlijn

De volgende twee Europese postcodes geven de laatste twee EU locaties prijs, namelijk de Via Veglia in Milaan met 20159 wat dichtbij de Piazza Caserta ligt. En de Badstraße in het noorden en buiten het centrum van Berlijn met 53 13357.

Copa America speelsteden en bijbehorende voetbal ‘barrios’

Dan zijn we nu uitgekomen bij de Zuid-Amerikaanse postcodes die we uit deze Nike Neighborhood Pack hebben kunnen ontcijferen. 

Barrios de La boca in Buenos Aires

Met deze lange postcode C1160ABM kwamen wij uit bij de Barrios of La boca in Buenos Aires, wat de buurten van de monding betekent. Deze naam is een referentie aan de link tussen de Rio de La Plata die door de wijk loopt en de monding van de zee waar de buurt aangrenst. Van de Matanza rivier langs de wijk Barracas tot de Rio de La Plata bij de Barrios of La boca. De rivier de Rio de La Plata komt voort uit de Zuid-Atlantische Oceaan.

Parque Cerritos in Bogota

Wij moesten bij het horen van Bogota en Colombia gelijk denken aan James Rodriguez, het talent van Bayern München die nu bij Everton speeld. Maar James Rodriguez blijkt geen link te hebben met Bogota. Met 110121 kwamen wij in het oosten van Bogota uit bij het park genaamd Parque Cerritos. 

03810 De wijk Napoles in Mexico-stad

Met deze postcode (03810) kom je uit op een groot gebied met twee aangrenzende parken in de wijk Nápoles. Het gaat hier om Parque Nápoles en Parque Alfonso Esparza Oteo. De wijk Napoles in het district Georgia ligt ten zuidwesten van de hoofdstad Mexico-Stad waar 23 miljoen inwoners wonen

5120 in Sao Paulo Brazilië

Het duurde even voordat we deze laatste Zuid-Amerikaanse zipcode hebben kunnen achterhalen en in Google maps konden lokaliseren, de straat met de naam Avenida Condessa Elizabeth de Robiano. Met de Braziliaanse postcode 5120 kwamen wij uit bij Jardim America da Penha in de wijk Chaparral. Chaparral is een bruisende buurt in de grote stad Sao Paulo.

Andere speelsteden van de Copa America

Een aantal van bovengenoemde buurten bevindt zich in een de speelsteden waar voor de Copa America van 2020 eigenlijk meerdere wedstrijden gepland stonden. Deze cup zou voornamelijk gespeeld worden in de gastlanden Argentinië en Colombia. Behalve Buenos Aires waren in de Argentijnse speelsteden Cordoba, Mendoza, La Plata, Santiago del Estero en San Juan ook al vele voorbereidingen getroffen om dit grote toernooi te kunnen organiseren. De speelsteden in Colombia zijn Bogota, Cali, Medellin, Barranquilla en Pereira. Wij verwachten en hopen dat wij in 2021 alsnog van deze spectaculaire wedstrijden in deze Colombiaanse en Argentijnse steden mogen genieten.

MEER PACKS & RELEASES